Ja tenim aquí el primer Mercat de la Terra de Sitges del 2018!

Ja tenim aquí el primer Mercat de la Terra de Sitges del 2018!

El dissabte dia 3 de febrer se celebrarà la primera edició de l’any del Mercat de la Terra de Sitges que organitza Slow Food del Garraf i Penedès. El Mercat s’ubicarà a la plaça de Catalunya, el nou emplaçament que va estrenar el novembre passat.
El Mercat de la Terra de Sitges arrenca amb ganes de fer gaudir a grans i petits. És per això que s’han programat dues activitats d’animació. Durant tot el matí hi haurà animació amb globusflèxia, que permetrà als assistents aprendre a fer figures amb globus. També hi haurà a un taller d’elaboració de pasta.

Mercat de la Terra Slow Food

Dissabte 3 de febrer
De 10 a 14:00h hores
Plaça de Catalunya

Taller d’elaboració de pasta

La gran novetat per aquesta primera edició de l’any és que hi haurà un taller d’elaboració de pasta pels més petits. Durant tot el matí nens i nenes podran aprendre a preparar pasta. Primer aprendran a fer la massa, amb farina, aigua i ous, i hauran de triar el color del qual volen fer la pasta, afegint salsa de tomàquet, espinacs o tinta de sèpia, segons el color que hagin escollit. Un cop enllestida la massa aprendran a utilitzar la màquina per aplanar i donar forma a la pasta, i podrán escollir si volen fer tallarines o espaguetis. Els nens i les nenes s’enduran a casa la pasta que hagin elaborat, per gaudir-la amb la família.

Mercat de la Terra Slow Food SItges

Slow Food i el Mercat de la Terra de Sitges

Slow Food és una associació eco gastronòmica sense ànim de lucre finançada pels seus membres.

Es va fundar en 1989 per contrarestar la fast food i la fast life, impedir la desaparició de les tradicions gastronòmiques locals i combatre la falta d’interès general per la nutrició, pels orígens, els sabors i les conseqüències de les nostres eleccions alimentàries.

Avui, amb més de 100.000 membres a tot el món, fomenten una nova lògica de producció alimentària, desenvolupen programes d’educació alimentària i actuen a favor de la biodiversitat.

Mercat de la Terra, Mercat de la Terra Sitges, Mercat de la Terra Slow Food Sitges, Mercat de la Terra

Mercat de la Terra Slow Food

Un Mercat de la Terra Slow Food és aquell constituït per productors a partir de la filosofia Slow Food i el gestiona gent local. Aquests mercats són importants llocs de trobada social, on els productors ofereixen aliments sans i de qualitat directament als consumidors, a preus justos i amb la garantia d’haver produït de forma local, artesanal, tradicional i sostenible. A més es concedeix una importància particular a la salvaguarda de la cultura gastronòmica i la biodiversitat local.

Els Mercats de la Terra tenen com a objectiu crear una xarxa de venda de proximitat d’aliments de qualitat oferts i produïts per pagesos, ramaders, pescadors i transformadors, seguint un protocol de producció que respon als conceptes de BO, NET I JUST, amb productes que siguin locals, de temporada, obtinguts amb processos tradicionals en el respecte del medi ambient i del treball, i que finalment tinguin un preu correcte per qui els compra i per qui els produeix.

Mercat de la Terra, Mercat de la Terra Sitges, Mercat de la Terra Slow Food Sitges, Mercat de la Terra

Aquesta proposta tracta d’escurçar distàncies entre la terra i la taula i per això en aquests mercats la pagesia presenta i ven directament els seus productes. Amb el coneixement més profund del que comprem ens transformem en coproductors en quant entenem millor què significa viure de la pagesia o de la transformació de productes agropecuaris per una banda i per l’altra motivem la gent productora a fer-lo millor en la recerca de tècniques que preservin el gust, la diversitat alimentària i l’ambient. El contacte directe entre consumidor i productor és la manera més eficaç per arribar a la coproducció i els mercats pagesos són la forma més adient i agradable per a reforçar-la.