Mercat de la Terra: un nou repte neix a Sitges

Mercat de la Terra: un nou repte neix a Sitges

Mercat de la Terra: un nou repte neix a Sitges

Sitges és la seu del primer Mercat de la Terra Slow Food que es va inaugurar per tenir un funcionament estable i permanent en tot el territori de l’estat espanyol.

Mercat de la Terra (Mercati della Terra®) és una xarxa internacional amb presència a Àustria, Bulgària, Índia, Israel, Itàlia, Líban, Mèxic, Moçambic, Puerto Rico, Turquia i USA. El seu objectiu és crear una xarxa de venda de proximitat d’aliments de qualitat oferts i produïts per pagesos, ramaders, pescadors i transformadors, tot seguint un protocol de producció que respongui als conceptes de “bo, net i just”, amb productes locals, de temporada, obtinguts seguint processos tradicionals, respectant el medi ambient i el treball, i que tinguin un preu correcte per a qui els compra i per a qui els produeix.

Pel que fa a la realitat catalana (i també l’estatal), cal una definició consensuada, una legislació i una implementació de control de qualitat sobre els diferents esdeveniments, accions, promocions o punts de venda que utilitzen indiscriminadament el terme “Mercat de la Terra”.

Aquests mercats que comencen a proliferar, fins i tot amb venda per mitjà de pàgines a Internet, moltes vegades s’aprofiten de la bona imatge i la credibilitat que genera la utilització de paraules com “proximitat”, “pagès” i “productor”, peròno hi ha capregulaciónicontrol (per un mitjà formal) sobre l’origen dels productes que s’hi venen, nitan sols delsque elsvenen.

Això permet que a qualsevol reunió de venedors en un àmbit determinat, promogut moltes vegades per les mateixes administracions locals, se’lsdigui “Mercat de la Terra”, encara que en molts d’ells qui ofereix els productes siguin simples intermediaris, o s’hi puguin trobar una varietat de productes que van des de les artesanies, productes elaborats sense indicacions d’origen, fins a productes totalment fora de temporada.

Per crear un marc de seguretat i protecció tant per al productor com per al consumidor (i per als que donen suport a aquestes iniciatives) Slow Food Internacional va crear el segell de Mercat de la Terra (Mercati della Terra®).

L’objectiu principal és escurçar distàncies entre el lloc on es produeixen i el lloc on es consumeixen elsproductes. Per això, en aquests mercats, els productors presenten i venen directament els seus productes afavorint així la col·laboració amb els consumidors i convidant-los d’aquesta manera a assumir el rol de coproductors. El contacte directe amb els productors és la millor forma i alhora la més directa perquè nosaltres, com a consumidors, coneguem millor els productes, la seva forma d’elaboració, i puguem conèixer els seus diferents sabors.

Per poder formar part d’aquesta xarxa cal seguir un procés molt estricte i controlat des d’Slow Food Internacional, que inclou la visita del coordinador de la xarxa de Mercats de la Terra. La coordinadora del nostre Mercat a Sitges, va començar les seves primeres trobades a Bra (Itàlia) fa gairebé dos anys, per poder formalitzar i realitzar el protocol del projecte d’aquest primer mercat.

Com a convivium, amb la creació del primer Mercat de la Terra a Sitges, ja hem assumit el repte de formar una veritable xarxa de Mercats de la Terra autèntics, fiables, segurs i controlats.I el nostre plantejament inclou el desafiament d’involucrar als consumidors perquè es comprometin i prenguin consciència del seu rol de coproductors: consumidors que van més enllà d’un rol passiu i s’interessen de forma activa per les persones que produeixen els seus aliments.

Aquest és el veritable repte que ens plantegem des del convivium Slow Food del Garraf i Penedès, i que creiem que és possible.

El primer pas ja va néixer a Sitges, i va funcionar. Ara toca treballar per estabilitzar aquest primer projecte local. I després, exportar-lo de Sitges a tots els pobles i ciutats on visquin persones que es vulguin comprometre amb un nou model de consum.