Mercat de la Terra: El producte local, bo, net i just, a mà

Mercat de la Terra: El producte local, bo, net i just,  a mà

Mercat de la terra: el producte local, bo, net i just, a mà

El Retiro acull cada primer dissabte de mes un Mercat de la Terra. Els productors són de quilómetre zero, seguint la filosofia d’Slow Food.

Molts sitgetans van poder retrocedir en el temps, el pasat dia 2 d’agost, als jardins de la Societat El Retiro, tot recordant aquells dies en que el Mercat Vell de la vila s’omplia de gent que acudia a comprar els productes dels pagesos sitgetans. Al Retiro va tenir lloc la primera edició del Mercat de la Terra Slow Food i a partir d’aquesta data tothom que ho dessitgi podrà adquirir productes de quilòmetre zero, cada primer dissabte de cada mes.

Els mercats de la Terra de Slow Food es regeixen per unes normes molt estrictes que garanteixen al consumidor que els productes són locals, elaborats amb la filosofia que es ressumeix en tres paraules, ja prou conegudes, “bo, net i just” i que ademés els ven qui els fa, aquelles persones que treballen amb molta estima per la seva feina, per tal d’oferir-nos aliments sans, frescos i de temporada i sobretot, amb molt bon gust.

El Mercat de la Terra és molt més que una simple transacció econòmica entre pagès i consumidor. És una festa, una celebració del menjar sostenible, del menjar sa i del menjar que ens proporciona plaer. La màxima expressiò dels ideals que defensa l’associació internacional. A més a més, aquests mercarts contribueixen a enfortir una xarxa que genera economia local, llocs de feina i que contribueix a fer que es conservi el nostre entorn i paissatge.

Els Mercats de la Terra ens permeten parlar directament amb la persona que ha produit l’aliment que estem comprant i és qui millor ens pot informar de com està fet el producte, com el podem conservar, com el podem cuinar, etc. Al mateix temps els productor reben informació directa dels consumidors, les seves opinions, gustos, etc i això els permet reorientar la seva producció, fent-la més efectiva.

En aquest cas, amb el Mercat de la Terra es visualitza de forma pràctica, com la col.laboració entre diferents agents (Societat Recreativa El Retiro, NODE Garraf, Ajuntament de Sitges i Turisme de Sitges i Slow Food), permet construir iniciatives, necessàries per a la nostra societat, de forma ràpida, efectiva i econòmica.

 

Valentí Mongay